Gewoonongewoon teamcoaching

Veranderingen zorgen voor de schop onder je kont

Een crisis is soms een goede schop onder je achterste om je aan het denken te zetten. Waar je die gedachten normaal gewoon opzij schuift, heb je met een crisis wél die wil voor zelfreflectie. De kracht om stappen te zetten.

De huidige coronacrisis is daarvan een goed voorbeeld. Misschien zit je nu thuis, zonder werk, of werk je thuis tussen de rotzooi op de eettafel. Die verandering kan die schop voor jou zijn om je aan het denken te zetten:

Wil ik dit?

  • Vind ik het werk wat ik doe eigenlijk nog leuk (genoeg)?
  • Voel ik me thuis bij mijn directe collega’s?
  • Worden mijn kwaliteiten gezien en gewaardeerd?

Onderbewust proces
Van één ding wordt je zeker niet gelukkig. En dat is het in je eentje piekeren. Het is heerlijk om die reflecterende gedachtes eens te delen. Met een vertrouweling uit je directe omgeving bijvoorbeeld, of een loopbaancoach. De loopbaancoach heeft als voordeel dat hij kennis heeft van dergelijke processen en onderbewuste drijfveren. Hij weet ook hoe hij die drijfveren boven tafel moet krijgen.

Je drijfveren zitten namelijk in je onderbewustzijn. De invloed van die drijfveren is groot en merk je pas goed als je zelf niet lekker in je vel zit. Misschien werk je wel in een organisatie met drijfveren die haaks staan op jouw drijfveren. Dat gaat op den duur wringen: je werk past niet meer als een ouwe jas. Een loopbaancoach helpt je dat boven tafel te krijgen met de drijfverentest.

Wat wordt er getest in de drijfverentest?

  • je persoonlijke drijfveren
  • je allergieën
  • omgeving / organisatie

Als je bijvoorbeeld ‘resultaat behalen’ als persoonlijke drijfveer hebt, is de kans groot dat je –onbewust- een allergie voor mensen die ‘structuur, gestructureerd’ als persoonlijke drijfveer hebben. Daarbij kan een omgeving of organisatie het beste in je boven halen, maar het kan ook een omgeving zijn waar jij niet (optimaal) floreert.

Test je team!
Het leuke aan de drijfverentest is dat je die ook met een team kunt doen. Je hebt als teamleider het gevoel dat het niet loopt, maar je kunt er de vinger niet op leggen. Met de drijfverentest kun je heel mooi zien waar de kink in de kabel zit. Een ander instrument dat we inzetten bij teamcoaching is de teampuzzel. Erg leuk om te doen en vooral: erg verhelderend. Daarna kun je met behulp van teamcoaching aan de slag met de vraag waarom de samenwerking niet lekker loopt.  

Kortom, een drijfverentest (of teampuzzel of één van onze andere hulpmiddelen) geeft inzicht in jezelf, in hoe jij het beste functioneert. Bepaalde combinaties van drijfveren kunnen elkaar versterken, maar helaas kunnen ze elkaar ook flink dwars zitten!

Opdracht

Sluit je ogen en denk aan je werk. En vraag je af:
Wil ik dit?

  • Vind ik het werk dat ik doe eigenlijk met leuk (genoeg)?
  • Voel ik me thuis bij mijn directe collega’s?
  • Worden mijn kwaliteiten gezien en gewaardeerd?

Wat doen wij?

In de ontwikkeltrajecten van GewoonOngewoon ervaar je waar de knelpunten en mogelijkheden zitten. Je werkt direct aan doelen in een geïntegreerde en gevarieerde aanpak waar altijd de vraag van teams of individuen centraal blijft staan. Spelen, doen, ervaren, offline en online, samen met verschillende specialisten. Iedereen is anders dus geen aanpak is hetzelfde. Maar wel: geen ellenlange trajecten.

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website of stuur een mailtje naar info@gewoonongewoon.nl